Házhozszállítás

GLS partner vagyunk!

SSL Certificate

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Látogató számláló

0
3
1
6
5
6
3

Belcando

Ledlámpaház.hu logó

 
Rágcsáló játék és fogkoptató fából, gyümölcs formájú

Rágcsáló játék és fogkoptató fából, gyümölcs formájú

Rágcsáló játék és fogkoptató fából, gyümölcs formájú

A helyes hörcsögtartás alapjai

Ha arra kerül a sor, hogy a család szeretne egy háziállattal bővül, akkor elég gyakran terelődik a figyelem a hörcsögök irányába. Cukik és kicsik ezzel nem lehet vitába szállni, de nekik is vannak igényeik, amik nem feltétlen vannak egyenes arányban a méretükkel. Te tudod mi a jó nekik?

 • A legszembetűnőbb különbség az aranyhörcsög és a törpehörik között az a méretük. Az arany 12-18 cm hosszú, a többiek általában viszont fele ekkora méretekkel rendelkeznek.
 • A hörcsögök éjszaki állatok, így elsősorban este-éjjel bizonyulnak valóban aktívnak.
 • Az azonos nemű campbell és a roborvszki fajokon kívül, kizárólag egyedül, magányosan szeretnek élni. Ideig-óráig ugyan kijöhetnek egy másik hörcsöggel, de legtöbbször ez a békesség, a gazdi számára váratlan, de komoly harcokba fordul át, így együttartásuk nem ajánlott.
 • Sajnos rövid életű kedvencek. Az aranyhörcsög és a dzsungáriai törpe átlagosan 2-3 évig él.
 • Egy hörcsög is lehet beteg és kis termete miatt is különösen fontos, hogy ilyenkor egy egzotikus állatokban is jártas állatorvos kezelje.

Milyen legyen az otthona?

A hörcsögök ideális lakhelye fajonként eltérő. Aranyhörcsög esetében minimum 80x50 cm-es, míg dzsungik számára minimum 60x40 cm-es alapterületű otthont kell biztosítani. Az emelet pusztán kiegészítés lehet, nem számít bele a fenti számokba. Az otthon lehet egy sűrűn rácsozott (nehogy kiférjen a réseken) ketrec, terrárium vagy esetleg műanyag tárolódoboz is. A tárolódoboz esetében fontos, hogy ne a doboz tetejének méretét (ezt szokták megadni a boltban), hanem a gyakori beszűkülés miatt, az aljának méretét kell figyelembe venni.

 

Alomnak az illatmentes faforgács, papíralom vagy kenderalom a megfelelő. Mivel a hörcsögök természetes élőhelyükön gyakran föld alatti alagútrendszerekben élnek, így külföldön pl. 11-30 cm magas alomréteggel borítják a hörcsögök lakhelyét, hogy kedvükre áshassanak járatokat. Ilyenkor egy marék szénával kedveskednek a hörcsögüknek, hogy felhasználhassa, abból a célból, hogy az alagútjai ne omoljanak be.

Milyen felszerelések kellenek a hörcsöglakba?

 • Elsősorban itató és etetőtálka. Az előbbi lehet tálka vagy csapos kialakítású önitató is.
 • Egy, de inkább több búvóhely. A hörcsög zsákmányállatnak minősül, így szeret rejtőzködni. Egy nagyobb méretű ház esetében érdemes több kamrás felosztásút választani. Ez azért előnyös, mert így a hörcsög kialakíthat egy alvó, egy WC, és egy élelmiszerraktár helyiséget is. Ha ilyen fajta házat nem találsz sehol, nem kell kétségbe esned, ilyenkor több bújóra lesz szükséged. Az a legjobb ha a kégli berendezései fából vannak, így ha fogkoptatás céljából megrágcsálja, sem történik semmi baj. Akkora ajtó nyílásokkal kell számolni a búvóhelyeknél, amin teletömött pofazacsival is könnyedén tud ki-be mászkálni.
 • Fürdőhomokos rész. A hörcsögök szívesen tisztálkodnak, hemperegnek és ásnak benne. A boltban csincsillahomok vagy deguknak való homok néven árulják. Ha a hörcsögöd rákap arra, hogy itt végezze el a dolgát, akkor érdemes ezt ráhagyni és egy másik fürdőhomokos részt kialakítani neki a tisztálkodáshoz. A homokot teheted befőttesüvegbe, vagy egy tágas műanyag tartóba, esetleg mini kerítéssel leválaszthatsz egy részt ilyen céllal a forgácsos részből. A játszótérre szánt sima homok és a madárhomok nem megfelelő, mert szennyeződést tartalmazhat és a szemcséi túl durvák a hörcsögök számára!
 • A színes, össze-vissza kanyargó hörcsögcsövek csak a törpehörcsögöknek megfelelő méretben kaphatók, és a gazdin múlik, hogy szeretne-e a kedvencének vagy nem. Azonban jó ha tudod, hogy gyakran tele szemetelik, és csak szétszedés után lehet takarítani, ami egy komolyabb csőrendszer esetén elég macerás.
 • A nyári melegben szívesen hűsölnek félredöntött kerámia bögrében is a törpehörik.
 • Elengedhetetlen kelléke minden hörcsög rezidenciának egy minőségi futókerék. Minden esetben tömör hátlapú és tömör futófelületű darabot kell választani. A rácsos kerekek rendkívül balesetveszélyesek, és az esetek nagy többségében nagyon picik is. Aranyhörcsögnek minimum 28, törpének 20 cm-es futókerékre vagy tányéros futókorongra van szüksége. Esténként akár 10 kilométert is képesek ezen megtenni, így ennek fontosságát nem szabad szem elől téveszteni. A gyengén alvók jó ha tudják, hogy ez az esti motoszkálás bizony zajjal jár.
Bővebben
Cikkszám :
84752899_Gy
További adatok
Raktáron :  1 db
Bruttó ár: 790 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
Részletek
Magasság () 9,5
Bruttó súly () 0,029
Nettó súly () 0,029
Hosszúság () 5
Térfogat () 0,0003
Szélesség () 0,7

 

A Ferplast PA4752 kisebb méretű, hörcsögöknek ajánlott fogkoptató fa segítségével a kis kedvenc biztonságosan és hatékonyan koptathatja metszőfogait. A metszőfogak túlnövése súlyos következményekkel járhat.

 

Adatok
Cikkszám
84752899_Gy
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!